Ja till vanadingruva utanför Hudiksvall överklagas

Vanadinit. Foto: Géry Parent/Wikimedia Commons

I början av september kom beskedet från mark- och miljödomstolen att bolaget Svenska Vanadin AB får tillstånd att bygga ett dagbrott och ett anrikningsverk i Bricka utanför Hudiksvall för utvinning av vanadin. Sedan dess har både Hudiksvalls kommun, drygt 150 privatpersoner och 18 föreningar lämnat in överklaganden i Bricka-ärendet till Mark- och miljööverdomstolen. Det skriver Hudiksvalls Tidning.

– Man känner sig alldeles rättslös. De vill arrendera mark av mig, men det vägrar jag. Då får de expropriera, för blir det en miljökatastrof vill jag inte stå som ägare, säger Sture Fredin, markägare som kämpat emot gruvplanerna i 20 år, till tidningen.

– Den senaste domstolsförhandlingen var en skandal, domstolen har inte lyssnat på en bokstav av det vi sa. Det är ett stort projekt och det handlar inte bara om vattnet, det är också järndamm som fräter, det är massor av saker som gör tillvaron olidlig att bo granne med en gruva, säger Lennart Gustafsson, en annan närboende, till Hudiksvalls Tidning.

Svenska Vanadin ansökte redan 2015 om att få starta gruvverksamhet, men fick då nej av mark- och miljödomstolen, som nu ändrat ståndpunkt.

"Domstolen har gjort bedömningen att det underlagsmaterial som tagits fram är tillräckligt för att verksamhetens miljöpåverkan ska kunna bedömas och har godkänt miljökonsekvensbeskrivningen", skriver mark- och miljödomstolen i ett pressmeddelande.

Efter Rysslands invasion av Ukraina och sanktionerna mot Ryssland råder stor brist på vanadin, då landet är en storproducent av metallen som bland annat används i legeringar vid verktygstillverkning.