Juwi: Största solhybridprojektet hittills inom gruvsektorn startade driften

Sukari-guldgruvan i Egypten är beroende av solenergi. Energisystemet som har satts upp av Juwi består av en 36 megawatt stor solcellspark och ett batterilagringssystem på 7,5 megawatt. Foto: Juwi Group

Tyska Juwi Group startade nyligen världens största solhybridprojekt inom gruvsektorn vid guldgruvan Sukari i Egypten. Hybridkraftverket som utvecklades av Juwi sparar upp till 70 000 liter diesel per dag.

Världens största solhybridprojekt”

Juwi Group, vars huvudfabrik ligger i Wörrstadt, erhöll nyligen en beställning på världens största solhybridprojekt inom gruvsektorn i Egypten, cirka 400 kilometer söder om Sharm El-Sheikh. Projektet integrerades i det befintliga dieselkraftverket i Sukari-guldgruvan medan gruvan fortfarande var i drift. Guldgruvan drivs av företaget Centamin, som är baserat på den brittiska kanalön Jersey.

Omvandlar även diffust ljus

När projektutvecklaren designade den enaxliga solparken beslöt projektutvecklaren att använda sig av bifacial PV-moduler. Dessa omvandlar även diffust ljus på baksidan av modulen till elektricitet och möjliggör därmed utbytesoptimering av det soliga ökenområdet

Juwi Hybrid IQ mikronätstyrenhet utvecklad av Juwi möjliggör oavbruten integrering av sol- och batterisystemet i det befintliga fristående nätet, samtidigt som den stödjer driften av det befintliga kraftverket.

Enligt Juwi överskrider solcellsprojektet redan den tidigare beräknade besparingspotentialen och bevisar effektiviteten hos förnybara energikällor i omvandlingen av råvarusektorn.

De driftsdata som finns tillgängliga hittills bekräftar besparingar på upp till 70 000 liter diesel per dag och en genomsnittlig minskning av dieselförbrukningen på 22 miljoner liter per år, samt minskningen av prisrisken för bränsle.

Driftkostnaderna sänks

Minskningen av CO2-utsläppen beräknas bli 60 000 ton CO2 per år. Dessutom bör en sänkning av driftskostnaderna ske.

Solhybridprojekt som flaggskeppsprojekt inom gruvsektorn

-Vi är mycket glada över att vi kan lämna över detta projekt till Centamin i tid och att vi också kan visa vilken central roll tillförlitliga sol-, vind- och batterilösningar redan kan spela i omvandlingen av råvarusektorn i riktning mot fullständig avkolning. , säger Stephan Hansen, COO och VD för Juwi.

Det nuvarande projektet är inte det första i sitt slag. Efter driftsättningen av världens första solbatterihybridprojekt vid koppargruvan DeGrussa i Australien, följde sex andra hybridprojekt i Agnew, Esperance, Jacinth Ambrosia, Jabiru, Weipa och Gruyere Australien och en för Pan African Resources i Sydafrika.

Källa: Juwi