Här är listan över världens 10 största gruvor

Escondida i Chile är världens största gruva. Foto: Bpierreb/Wikimedia Commons

Företaget Mining Intelligence har sammanställt en lista över världens 10 största gruvor mätt efter mängd bruten malm. Värt att notera är att samtliga gruvor på listan är dagbrott utom Grasberg i Indonesien där driften flyttade ner under mark 2020.

Gruvorna presenterade i fallande ordning:

Escondida

I världens största koppargruva, Escondida i Chile, bryts 97,4 miljoner ton malm.  

Cobre Panama

Tvåa på listan är Cobre Panama i Panama, som ägs av First Quantum Minerals. Det är också en koppargruva. Här bryts även guld, molybden och silver.

Collahuasi

På tredje plats kommer Collahuasi i Chile, som drivs av ett joint venture mellan Anglo American och Glencore. Här bryts koppar, guld, molybden och silver.

Buenavista

I gruvan Buenavista i Mexiko utvinns koppar, molybden, silver och zink. Southern Copper har de senaste fem åren plöjt ned omkring 1 miljard dollar på att öka uttaget av mineraler i gruvan.

Grasberg

På femte plats kvalar Grasberggruvan i Indonesien in, ägt av ett joint venture mellan Inalum och Freeport-McMoRan, med 52,1 miljoner ton malm. När verksamheten flyttade under jorden för två år sedan närapå fördubblades koppar- och guldproduktionen.

Aktogay

Aktogay i Kazakstan, som ägs av Kaz Minerals, utvinner 48,3 miljoner ton malm. I gruvan bryts koppar, guld, molybden, silver.

Fort Knox

Fort Knox i Alaska hamnar på sjunde plats med 43,9 miljoner ton guldmalm.  

Sentinel

Sentinel ligger i Zambia och ägs av First Quantum Minerals. Den är rankad som nummer åtta med 41,5 miljoner ton bruten malm och är exponerad mot koppar, kobolt och nickel.

Antamina

Samägd av BHP och Glencore är Antamina Perus näst största koppargruva och den nionde största gruvan i världen med 40,1 miljoner ton. I år tillkännagav ägarna ett expansionsprojekt om 1,6 miljarder dollar för att förlänga gruvans livslängd till 2036. I gruvan bryts koppar, bly, molybden, silver och zink.

Los Bronces

På tionde plats återfinns Anglo Americans gruva Los Bronces  i Chile där koppar och molybden utvinns.