BMW investerar i kopparproducenten Jetti Resources

Mike Outwin, grundare och vd på Jetti Resources. Foto: Jetti Resources

Biltillverkaren BMW har investerat i Jetti Resources, ett företag med en teknologi för att utvinna mer koppar från lågvärdiga resurser och producera metall med lågt koldioxidavtryck. Det meddelade BMW häromdagen uppger Reuters.

BMW och andra biltillverkare investerar i producentledet för metaller för att säkerställa tillgången på koppar och andra kritiska råvaror, som det kan komma att råda brist på under de kommande åren när efterfrågan på elbilar väntas skjuta i höjden.

BMW, som siktar på att minst hälften av sina fordon ska vara helt elektriska till 2030, avslöjade inte storleken på investeringen i amerikanska Jetti som företagets riskkapitalfond BMW i Ventures står bakom.

Elfordon kräver cirka 2,5 gånger mer koppar än förbränningsbilar, enligt S&P Global, som också förutspår en brist i utbudet eftersom efterfrågan på koppar i kraftsektorn väntas fördubblas till 50 miljoner ton år 2035.

Eftersom amerikanska Jettis teknik går ut lakning istället för smältning av råvaran kräver processen mindre ström och möjliggör en minskning av CO2-utsläppen med cirka 40 %, enligt Jetti.

– Denna nya process har potential att förbättra miljöavtrycket och integriteten i vår leveranskedja, även med en växande efterfrågan på resurser som koppar, säger Wolfgang Obermaier, BMW, till Reuters.

Jettis teknologi har rullats ut i flera pilotprojekt och i en kommersiell anläggning.

Enligt Reuters medger Jettis teknologi utvinning av metall från lågkvalitetsmaterial, vilket kan förlänga livslängden på gruvor, och den kan också användas på material som lagras i soptippar och klassas som avfall.