Anrikt aluminiumsmältverk lägger ner produktionen efter 70 år

Foto: Hydro

De ständigt ökande energipriserna får Slovakiens enda smältverk att lägga ned produktionen, efter att ha varit i drift i 70 år.  Företaget Slovalco meddelade förra veckan att man fattat det beslutet. Energipriserna har stigit så mycket att företaget inte längre kan driva någon av sina 226 smältugnar till ett överkomligt pris, uppgav Slovalco enligt Aluminium Insider. 

Man har minskat produktionen successivt och låg häromåret nere på 60 procent av sin maxkapacitet.

Slovalcos vd Milan Veselý sade att de stigande energipriserna gjort det allt svårare att förhandla om avtal för att säkerställa energikontinuitet.

– Företaget Slovalco verkar utifrån ett långsiktigt avtal om leveranser av elektrisk energi. Med den här typen av verksamhet, som behöver stabilitet och förutsägbarhet för att anta långsiktiga lösningar, sluter vi långsiktiga kontrakt, säger han enligt Aluminium Insider.

Milan Veselý skrädde inte orden när han talade om vem som bär ansvaret för nedläggningen.

– Stängningen av produktionen är resultatet av regeringens passivitet – miljö- och den tidigare finansministern Igor Matovič. Under de senaste åren har de blockerat antagandet av en lagändring som skulle ha justerat ersättningsbeloppet för energiintensiva företag till samma nivå som för andra industrialiserade EU-länder, säger han.

Flertalet anställda har redan lämnat företaget i samband med tidigare produktionsneddragningar, men nu kommer de återstående 150 medarbetarna också att sägas upp.