Colombia stoppar gruvprojekt som hotar vattenresursen

Karta: AngloAshanti

Colombias vänsterorienterade president Gustavo Petro meddelade häromdagen att hans regering kommer att blockera gruvprojekt som hotar vattenresursen.

Projekt som ligger ovanför akviferer som försörjer en befolkning på 10 000 invånare kommer att stoppas, förklarade Petro vid ett besök i Jerico där ett stort koppargruvprojekt planeras. Det uppger branschsajten Mining.com

– Vi kommer att stoppa gruvprojekt som äventyrar vattenresursen. Jerico kommer att bli ett jordbruks- och ekologiskt distrikt, sa Petro.

Beskedet kommer som en kalldusch för gruvbolaget AngloGold Ashanti som för närvarande driver tre greenfields-projekt i Colombia.

På Twitter meddelar AngloGold att Quebradona, som är ett stort koppar-guld-gruvprojekt, inte hotar områdets vattenförsörjning och kan samexistera med ett jordbruksområde och en ekopark.

Colombias miljömyndighet har skrinlagt företagets miljöansökan avseende Quebradona och AngloGold Ashanti har överklagat det beslutet.

Quebradona förväntas processa 6,2 miljoner ton malm årligen för produktion av 3 miljarder pund koppar, förutom guld och silver, med en livslängd på 23 år.