Stellantis tecknar leveransavtal med finska Terrafame

Terrafames batterikemialieanläggning i Finland. Foto: Terrafame

Biltillverkaren Stellantis, som äger en rad kända bilmärken som Fiat och Peugeot, har tecknat ett leveransavtal med finska Terrafame om leverans av nickelsulfat för användning i elbilsbatterier. Från och med 2025 kommer Terrafame att förse Stellantis med nickelsulfat under en femårsperiod. Avtalet är en del av ”Stellantis aggressiva elektrifieringsstrategi” och kommer att täcka ”en betydande del av behoven av hållbart regionalt anskaffat nickel”, skriver Terrafame i ett pressmeddelande.

– Samarbete med branschledare som Stellantis stärker Terrafames position som en viktig partner för batterikemikalier för den europeiska bilindustrin, säger Terrafames vd Joni Lukkaroinen.

– I dessa utmanande tider finns det helt klart en stark efterfrågan på hållbart och transparent producerade batterikemikalier som tillverkas i Europa, för Europa, tillägger han.

Terrafame både tillverkar och utvinner batterikemikalier i en egen gruva i Finland, vilket enligt företaget gör produktionen helt spårbar.

Terrafame tecknade så sent som i december i fjol ett liknande leveranskontrakt avseende nickelsulfat med Renault-koncernen.