Chile nobbar stort gruvprojekt

Digital rendering av projektet: Andes Iron

Chile kommer inte att ge tillstånd till ett stort koppar-järnmalms-gruvprojekt. Det meddelade landets miljöminister Maisa Rojas på onsdagen, uppger Reuters.

På en presskonferens sa Rojas att en ministerkommitté enhälligt röstat ned projektet efter att ha beaktat vilka effekterna skulle bli för djurlivet, vattenreserven, luftkvalitet och havsskyddade områden.

– Utvärderingen gjordes med hänsyn till flera aspekter som måste utvärderas och flera rapporter som måste beaktas. Det var ett starkt beslut, sa Rojas enligt Reuters.

Gruvprojektet skulle byggas 500 kilometer norr om Chiles huvudstad Santiago, nära naturreservat. Kritiker menar att dess närhet till miljökänsliga områden skulle orsaka onödiga skador.

Projektägarna Andes Iron, ett privatägt chilenskt företag, har uppskattat kostnaden för projektet till 2,5 miljarder dollar.

"Dominga-projektet uppfyller inte bara, utan överträffar alla standarder och är i linje med principer som fastställts av regeringen för hållbara industri- och gruvprojekt", skriver Andes Iron i ett pressuttalande.

Det så kallade Dominga-projektet har bland konservativa politiker och i näringslivet kommit att bli en symbol för de allt större svårigheter som vissa stora gruvprojekt möter i dagens Chile.