Missnöje i Kongo-Kinshasa med avtal med Kina

Felix Tshisekedi, president i Kongo-Kinshasa, med USA:s president Joe Biden. Foto: Wikimedia Commons

Kongo-Kinshasa har slutit ett avtal värt 6,2 miljarder dollar med Kina, där Kina får metaller i utbyte mot att de bygger ut infrastrukturen i det afrikanska landet, som är det till ytan näst största på kontinenten och mycket rikt på naturresurser, inte minst koppar och kobolt.

Samtidigt är Kongo-Kinshasa ett av de minst utvecklade länderna i världen, vilket avtalet med Kina som ingicks redan 2008 inte har ändrat på särskilt mycket.  

Felix Tshisekedi, president i Kongo-Kinshasa, kritiserade avtalet med kineserna i hårda ordalag under World Economic Forum i Davos nyligen.

– Kineserna har tjänat mycket pengar och tjänat mycket pengar på det här kontraktet. Nu är vårt behov helt enkelt att balansera upp saker på ett sätt så att det blir en win-win, sa Tshisekedi i en intervju i Davos, uppger Bloomberg.

En omförhandling av kontraktet står högt på presidentens agenda för att säkerställa så att landet får betalt för hela värdet av sina resurser, som efterfrågas allt mer.

Avtalet med Kina skrevs vid en tidpunkt då Kongo-Kinshasa var på väg att ta sig ur årtionden av diktatur och krig och den nyvalde presidenten Joseph Kabila var desperat på jakt efter pengar för att finansiera återuppbyggnaden av det krigshärjade landet. Det skulle han få genom kinesiska företag som lovade att investera 3,2 miljarder dollar i en koppar-koboltgruva och ytterligare 3 miljarder dollar i infrastrukturprojekt som skulle tas genom de intäkter gruvan gav.

Men enligt Kongo-Kinshasas regering har bara en tredjedel av de utlovade infrastrukturmedlen betalats ut. Regeringen är inte heller nöjd med det omförhandlade kontraktet. Förhandlingar om ett nytt kontrakt pågår sedan mer än ett år.

– Vi är glada över att vår vänskap med kineserna, men kontraktet var illa utarbetat, mycket illa.

Demokratiska republiken Kongo har idag ingen nytta av det. Det finns inget påtagligt, ingen positiv inverkan för vår befolkning, sa Tshisekedi.

– Du vet, kineserna är mästare i maratonförhandlingar. De är kända över hela världen för det. Vi gör den erfarenheten nu och sedan får vi se, men vi förblir optimistiska, tillade han.

Presidenten förhandlar också med det australienska gruvbolaget Fortescue Metals Group, som har ingått samförståndsavtal med Kongo-Kinshasa för att utveckla vad som kan bli världens största vattenkraftprojekt.

Tshisekedi vill att Fortescue släpper in andra investerare i projektet, särskilt från Afrika, och eventuellt skalar ner sina ambitioner för att påskynda utvecklingen.

– Vi befinner oss inte på samma våglängd, sa Tshisekedi efter att tidigare under veckan träffat Andrew Forrest, Fortescues vd, i Davos.