Oroligheterna i Peru eskalerar - Glencore stänger gruva

Bild: Glencore

Glencore har tvingats stänga sin koppargruva Antapaccay i Peru sedan den blivit attackerad av en uppretad mobb, som kräver nyval i landet.

I ett mediauttalande skriver Glencore att incidenterna äventyrar säkerheten för dess anställda. De kräver att myndigheterna börja vidta åtgärder för att skydda människors integritet och äganderätt.

Enligt Glencore anlände en grupp lokalbor till gruvan på fredagen och krävde att verksamheten skulle stoppas och att företaget skulle utfärda en kommuniké som kräver den nuvarande peruanska presidenten Dina Boluartes avgång (den fängslade presidentens efterträdare).

Därefter trängde ett antal personer in i olika anläggningar, stal arbetarnas tillhörigheter och satte eld på ett bostadsområde. Två och en halv timme senare lämnade de platsen.

”Räddnings- och säkerhetsteamen arbetar med att garantera säkerheten för de anställda som är kvar samt med att släcka bränderna. Än så länge har inga personskador rapporterats”, står det vidare pressmeddelandet.

Glencores gruva är en av Perus största, men den har före incidenterna på fredagen bara varit i drift med 38 procent av sin personalstyrka på grund av de landsomfattande protesterna.