Alleima börjar tillverka Damaskusstål i industriell skala

Alleima lanserade i början av 2023 det mönstrade knivstålet Damax. Foto: Alleima.

Alleima blir med sin nya produkt Damax först i världen med att i industriell skala tillverka så kallat Damaskusstål, ett knivstål med vattrat mönster som har mer än 2000 år gamla anor. Tillverkningen sker i samarbete med det tyska smidesföretaget Balbachdamasts. Det skriver Jernkontoret.

Damaskering eller mönstervällning är en smidesteknik där man sammanfogar flera lager av olika järn- och stålkvalitéer i syfte att få fram en klinga som har stålets skärpa och järnets seghet. Tekniken är känd sedan vikingatiden.

– Vi är den första och enda ståltillverkaren i världen som producerar Damaskusstål i industriell skala. Produkten kommer att hålla samma höga kvalitet som hantverksknivstål och ha det unika, estetiska mönstret av Damaskusstål, säger Daniel Larsson, global produktchef på Alleima, i ett pressmeddelande.

Damaskusstålet framställs genom att sammanfoga flera lager av stålsorter med olika kolhalter. Lagren välls samman till ett homogent ämne och beroende av vilket mönster som man vill uppnå bearbetas sedan ämnet på olika sätt.