Kongo-Kinshasa vill locka fler prospekteringsföretag till landet

Foto: Wikimedia Commons

Kongo-Kinshasas frispråkige president Felix Tshisekedi, som nyligen hårt kritiserat både Kina och australiensiska gruvbolag för deras respektive utvinningspolicyer, välkomnar samtidigt nya prospekterare till det mineralrika landet.

Kongo-Kinshasa vill positionera sig som ett centrum för metaller som behövs i den gröna energiomställningen. Det kommer att innebära ny prospektering av nickel och krom, enligt Felix Tshisekedi som var en av talarna på konferensen Investing in African Mining Indaba i Kapstaden, Afrikas största gruvmässa.

Prospektering av de två mineralerna kommer att börja "inom de närmaste dagarna" i Kongos södra, diamantrika Kasai-region, hävdade Tshisekedi.

Landet letar också efter partners för att investera i kobolt-, tantal-, tenn- och litiumbearbetning.

Kongo-Kinshasa står för två tredjedelar av det globala utbudet av kobolt och har stora kopparreserver. Landet sitter också på stora fyndigheter av mineraler som litium, grafit och mangan. Men bara 19 procent av landet - Afrikas näst största sett till arealen - har prospekterats ordentligt, betonade Tshisekedi.

– Målet är att upptäcka nya fyndigheter som kan bli föremål för anbudsförfaranden i syfte att sluta ömsesidigt lönsamma offentlig-privata partnerskap, sade Tshisekedi enligt Bloomberg.

Presidenten hoppas kunna attrahera nya investeringar genom ett förbättrat regelverk och genom att skapa incitament som inrättande av en speciell ekonomisk zon runt litiumfyndigheter i sydöstra Kongo, sade han.

– Finansiärer, gruvoperatörer, utrustningstillverkare, underleverantörer, återvinningsföretag - alla kan hitta sin del.

Trots sina omfattande mineralrikedomar är Kongo-Kinshasa fortfarande ett av de fattigaste länderna i världen. Gruvbolagen förväntas därför se till att deras intäkter också gagnar kongoleserna, framhöll presidenten. Det omfattar att köpa försäkringar från företag som är registrerade i Kongo och att förhandla om utvecklingsprojekt med lokalsamhället under prospekteringen.