Epiroc vinner automationsorder värd en halv miljard kronor

Foto: Epiroc

Epiroc har fått en automationsorder värderad till cirka 500 miljoner kronor. Ordern, som Epiroc beskriver som sin största någonsin inom automation, avser konvertering av austrialiska Roy Hill-gruvans blandade flotta av gruvtruckar till förarlös drift.

Epiroc skriver samtidigt att ordern endast omfattar ”en del av de 96 gruvtruckar som till slut kommer att konverteras. Ytterligare order relaterade till projektet kommer att bokas i framtiden. Projektet beräknas pågå till 2024”.

– Vi är väldigt glada över att stödja Roy Hill i arbetet med att skapa världens största enskilda autonoma gruva, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef, i  ett pressmeddelande.

Roy Hills produktionsverifieringsfas är redan klar och autonoma gruvtruckar kör redan dygnet runt i en autonom driftzon och interagerar med två grävmaskiner och flera andra fordon vid korsningar samt vid på- och avlastningsplatser. Enligt Epiroc uppnår den helautomatiserade flottan av gruvtruckar högre produktivitet än den konventionella gruvtrucksflottan, vilket varit ett centralt mål för projektet. 

Projektets nästa fas innebär att antalet autonoma gruvtruckar kommer att öka kontinuerligt från mars 2023 och under resten av året. Flottan kommer till slut att bestå av 54 Caterpillar-truckar och 42 Hitachi-truckar. Dessutom kommer över 200 andra modifierade fordon att interagera autonomt med de autonoma gruvtruckarna.  

Roy Hill är en järnmalmsgruva i Pilbara-regionen i västra Australien.