Sydamerika planerar för litiumkartell med OPEC som förebild

Litiumgruva i Argentina. Foto: Lithium Americas

Argentina, Chile, Bolivia - den så kallade litiumtriangeln där 65 procent av världens kända resurser av litium finns - överväger inrättandet av en slags litiumsamarbete för hela litiumvärdekedjan.

Gruppen skulle ta efter liknande system, som organisationen för de oljeexporterande länderna (OPEC), när det gäller samordning av produktionsflöden, prissättning och god praxis, meddelade representanter för den argentinska delegationen vid stora årliga gruvkonferensen PDAC i Toronto, Kanada.  Det uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

Samarbetet skulle få till uppgift att öka Sydamerikas bearbetningskapacitet, omvandla mer av utvunnen litium till batterier och även omfatta elbilstillverkningssektorn. Även Brasilien skulle vara med i samarbetet tack vare landets utvecklade bilindustri.

Samarbetet var på dagordningen när Argentina, Chile och Bolivias utrikesministrar möttes på en konferens i juli förra året.

Även Mexiko, som enligt undersökningar sitter på enorma litiumreserver, har gett signaler om att de är villiga att samarbeta med sina södra grannar i ”litiumkartellen”.