LME skakas av ny skandal – nickelsäckar innehöll sten

Ett av LME:s metallager. Foto: LME

Metallbörsen LME (London Metal Exchange) har uppdagat att säckar som skulle innehålla nickel i ett av LME:s lager i Rotterdam befanns innehålla sten. Det värdelösa innehållet har legat till grund för en nio nickelkontrakt och avslöjandet hotar att skada LME:s redan skamfilade rykte. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Förra året ruskades metallbörsen om av en annan nickelskandal efter ett kritiserade beslut att stoppa handeln med metallen, som rusade okontrollerat.

Mängden metall som omfattas av bedrägeriet står för endast 0,14 procent av de befintliga nickellagren hos LME, till ett värde av cirka 1,3 miljoner dollar med dagens priser, så den omedelbara effekten på metallmarknaderna är begränsad.

Men nyheten har ändå långtgående konsekvenser, enligt Bloomberg, då LME:s lagergarantier ses som guldstandarden för lagergarantier runtom i världen och bedöms ha nästan samma värde som kontanter.

– Något har gått fruktansvärt fel på LME, skriver John MacNamara, vd för Carshalton Commodities, Ltd. och en finansbank för råvaruhandel, på LinkedIn.

LME upptäckte problemet efter att ha fått rapporter om att en del nickel som levererats från ett lager i Rotterdam innehöll säckar med sten istället för nickelbriketter. Lagret drivs av företaget Access World. Dessa fann i sin tur att nickelsäckar som representerar nio kontrakt, motsvande 54 ton metall, inte innehöll något nickel.