Här öppnar snart världens största järnmalmsgruva

Foto: Rio Tinto

Här öppnar snart världens största järnmalmsgruva

I det västafrikanska landet Guinea har gruvjätten Rio Tinto och dess partner återupptagit arbeten med att återstarta järnmalmsgruvan Simandou, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Enligt Rio Tinto är gruvan, som ligger i sydöstra delen av Guinea, världens största kända, oexploaterade järnmalmsgruva med miljarder ton malm.

Megaprojektet, med en budget på 15 miljarder dollar, omfattar bygget av ny järnväg och ny hamn. Det stoppades i juli 2022 av den guineanska regeringen för att parterna inte lyckades komma överens villkoren för joint venture-avtalet.

Rio Tintos Guinea-enhet bildade ett joint venture med Winning Consortium Simandou (WCS) och den guineanska regeringen för att utveckla järnvägen och hamnen för att transportera järnmalm från gruvan till marknaden.

WCS är ett konsortium av Singapore-baserade Winning International Group, kinesiska Hongqiaos dotterbolag Weiqiao Aluminium och det guineanska företaget United Mining Suppliers International.

Den styrande juntaledaren, överste Mamadi Doumbouya, har enligt Bloomberg sagt om projektet:  

– Min ambition är att Simandou-projektet ska fungera som en verklig katalysator för den ekonomiska utvecklingen i Guinea och tillåta landet att bli en stor aktör på världsmarknaden för järnmalm.

Simandougruvan har varit kantat av konflikter om gruvrättigheter under minst 10 år. Ursprungligen var planen att gruvan skulle öppna redan 2015.