LKAB:s mineraltillgångar ökar medan mineralreserverna minskar

Foto: Fredric Alm

Efter 2022 års prospektering presenterar LKAB nu sammanfattande tekniska rapporter om sina mineraltillgångar och mineralreserver.

— Våra team har återigen levererat mycket framgångsrika resultat för året, säger Ian Cope, områdeschef för prospektering på LKAB, i ett pressmeddelande. Jämfört med 2021 har mineraltillgångarna ökat med 18 procent och mineralreserverna minskat med sex procent. Per Geijer-fyndigheten i Kiruna har för första gången rapporterat en tillgång på sällsynta jordartsmetaller.

Mineralreserverna av järnmalm i Kiruna och Malmberget har minskat i takt med gruvproduktionen och även på grund av viss nedgradering i Kirunagruvan till följd av den seismiska händelsen 2020.

Mineralreserverna i Leveäniemigruvan i Svappavaara har ökat med cirka 13 % till närmare 100 miljoner ton. Mineraltillgångarna i Kiruna har ökat med 16 % till 800 miljoner ton, och även Malmberget rapporterar en betydande ökning på 22 % till omkring 1,2 miljarder ton. I Svappavaara har mineraltillgångarna i Gruvberget ökat med 10 % till över 400 miljoner ton.

Prospekteringen i Per Geijer-fyndigheten har ökat mineraltillgången till 585 miljoner ton järnmalm och fosfor. Detta ökade tonnage har dessutom för första gången rapporterats som en antagen mineraltillgång av oxider av sällsynta jordartsmetaller - och det i mycket högre halter än i LKAB:s andra fyndigheter.

Sedan starten 1890 har LKAB totalt brutit mer än 2 miljarder ton. Utöver järnmalm innehåller alla LKAB:s malmer mineraler som de kritiska råvarorna fosfor och sällsynta jordartsmetaller kan utvinnas ur.

— Utsikten för att LKAB-gruvornas livslängd ska förlängas ytterligare har förbättrats rejält genom de här tillskotten till företagets mineralfyndigheter, säger Ian Cope.