Världens största guldgruvbolag har fötts

Foto: Newmont

Den amerikanska gruvkoncernen Newmont med säte i Denver stärker sin position som världsledande inom guldutvinning genom förvärvet av den australiska konkurrenten Newcrest för astronomiska 19 miljarder dollar. Affären gör Newmont till det största guldgruvbolaget i världen.

I och med förvärvet får Newmont också stor exponering mot koppar, en annan strategisk metall.

Förvärvet gör det också möjligt för det amerikanska företaget att bli mer konkurrenskraftigt i en allt mer konkurrensutsatt sektor genom skalfördelar: Newmonts ledning har deklarerat att de förväntar sig synergivinster på cirka 500 miljoner dollar per år. "Utöver att kontrollera kostnaderna finns det också ett behov för amerikanska Newmont att säkra sina guld- och kopparreserver inför en ständigt ökande efterfrågan", säger François Faure, expert på ädelmetaller, till nyhetsbyrån RFI.

Enligt honom lägger ”den amerikanska koncernen vantarna på gruvor som redan är i drift för att möta den globala efterfrågan, samtidigt som nya gruvprojekt är sällsynta och deras realisering är komplex och lång". Enligt World Gold Council ökade efterfrågan på guld med 18 procent 2022 - den största uppgången på mer än 10 år. På plussidan ligger också att Newmont nyförvärv ligger i geopolitiskt stabila länder.