Chile höjer skatten för gruvbolag

Chiles president Gabriel Boric. Foto: Gobierno de Chile/Wikimedia Commons

Chiles kongress har nu slutgiltigt godkänt en sedan länge väntad skattereform som kraftigt kommer att höja skattetrycket för gruvbolag som bryter koppar och litium i landet. Nu återstår bara för landets president Gabriel Boric att underteckna lagförslaget, uppger Reuters.

Chile är världens största kopparproducent och näst största litiumproducent – efter Australien – men  sitter på de största kända litiumreserverna i världen. Båda metallerna är av kritisk betydelse för elbilsmarknaden.

Skattereformen innebär att det högsta skatteuttaget kommer att hamna på runt 47 procent, för företag som producerar mer än 80 000 ton koppar per år.

Landets vänsterorienterade president har offentligt ställt sig bakom reformen och har i tidigare uttalanden sagt att han vill gå ännu längre och förstatliga hela litiumutvinningen i Chile.

– Med den här lagstiftningen försöker vi undvika det som har hänt många gånger med vårt lands naturrikedomar: de exploaterades, de försvann, vilket lämnade väldigt lite över till landet och dess framtida utveckling, sade den chilenske finansministern Mario Marcel i samband med omröstningen, enligt Reuters.

Gruvbranschorganisationen Sunami välkomnar att skattereformen nu fått grönt ljus då det enligt dem innebär ett slut på fem års osäkerhet som skadat branschen.