Stilfold patenterar tillverkningsteknik för industriell origami

Foto: Stilfold

Teknikföretaget Stilfold meddelar att de har beviljats sitt första patent för sin innovativa tillverkningsteknik där man böjer och viker stålplåt, något man beskriver som industriell origami.  

Patentet inkluderar företagets egenutvecklade programvara Stilware som gör det möjligt för designers att skapa vikningsinstruktioner för en datoriserad och automatiserad tillverkning.

Tanken bakom Stilfold är att designa och tillverka produkter som kombinerar såväl strukturell som miljömässig hållbarhet och funktionalitet. Tekniken gör det möjligt att minska mängden råvara och använda färre komponenter, enligt företaget, utan att ge avkall på designkomplexiteten eller hållfasthet.  

– Patentet innebär att vi kan dela tekniken med ännu fler företag och börja förverkliga vår vision om att ge framtidstänkande företag, designers och ingenjörer möjlighet att ompröva konventionella tillverkningsmetoder, säger Jonas Nyvang, VD och medgrundare av Stilfold.

Så fungerar Silfold:

  • Mjukvaran samlar information om den önskade formen och egenskaperna hos materialet som används. I dagsläget hanterar tekniken stålplåt och aluminium.
  • Vikningen simuleras i Stilware som också skapar "vikningsinstruktioner" för att ge designen liv.
  • Råmaterial i de former och storlekar som behövs skärs ut med hjälp av en laser.
  • Vikningsinstruktionerna skickas till en industrirobot. Robotarmar och verktyg med specialdesignade beslag viker varje del för att skapa den önskade strukturen.
  • Vid behov limmas eller svetsas de vikta delarna, oavsett om det är en balk, hölje, ytstruktur eller exoskelett, för att skapa den färdiga produkten.