Fortum Battery Recycling och AMG Lithium undertecknade ett samförståndsavtal för leverans av återvunnen litiumhydroxid

Fortums framtida nya återvinningsanläggning i finländska Harjavalta. Illustration: Fortum

Fortum Battery Recycling Oy och AMG Lithium GmbH har ingått ett preliminärt avtal och undertecknat ett samförståndsavtal om återvinning av litiumsalter och förädling av dem till litiumhydroxid av batterikvalitet.

AMG Lithium GmbH, baserat i Tyskland är ett dotterbolag och en del av AMG Clean Energy Materials-divisionen av AMG Critical Materials N.V. Företaget bygger för närvarande en produktionsanläggning för litiumhydroxid i Bitterfeld, Tyskland, där målet är att bearbeta de återvunna litiumsalterna från Fortums nya hydrometallurgiska återvinningsanläggning i Harjavalta, Finland.

Sänker koldioxidavtrycket

- Vi är mycket glada över att få samarbeta med AMG Lithium i detta viktiga projekt. Vi letade efter en partner som delade vår vision för framtiden och var lika engagerad i hållbarhet och att sänka sitt koldioxidavtryck som vi är – och det fann vi i AMG Lithium, säger Fortums Tero Holländer, chef för Battery-affärslinjen, Fortum Battery Recycling.

- Avtalet med AMG är också ett stort bevis på betydelsen av vår nyöppnade anläggning i Harjavalta för den europeiska batteriåtervinningsindustrin, vilket lyfter fram det ökade behovet av återvunnet batterimaterial och efterfrågan på nya effektiva och hållbara lösningar. Genom detta samarbete är Fortum det första företaget som kan erbjuda en äkta europeisk sluten kretslösning för fordons- och batteriindustrin, fortsätter Holländer.

Fortums nya hydrometallurgiska anläggning i kommersiell skala i Harjavalta är kapabel att återvinna värdefulla metaller från gamla elfordons litiumjonbatterier samtidigt som de återvinner olika avfallsfraktioner som härrör genom hela batteriförsörjningskedjan. Enligt det undertecknade samförståndsavtalet kommer den återvunna litiumprodukten som återvinns av Fortum att levereras till AMG Lithium för vidare bearbetning.

Viktigt steg

Tillsammans har Fortum Battery Recycling och AMG Lithium som mål att förbättra batteriåtervinningskedjan, bidra till att minska dess CO2-avtryck och minska de europeiska batteriernas värdekedjors beroende av råvaruimport.

- Denna MOU representerar ytterligare ett viktigt steg mot en oberoende och hållbar litiumförsörjningskedja för Europa, säger Dr. Stefan Scherer, VD för AMG Lithium GmbH.

-Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Fortum för att minska koldioxiden och förbättra litiumförsörjningskedjan för batteriåtervinning i Europa.

Källa: Fortum