Vale och H2 Green Steel ska samarbeta om gröna järnmalmshubbar

Foto: Vale

Den brasilianska järnmalmsjätten Vale och H2 Green Steel ska gemensamt titta på möjligheten att etablera ”gröna industrihubbar” i Brasilien och Nordamerika för produktion av hållbart stål.

Förhoppningen är att industrihubbarna ska skapa förväntas lågkolhaltiga stålvärdekedjor. H2GS intresse i det ligger i att hubbarna ska kunna producera grönt vätgas och varmt brikettjärn (HBI).

De förstudier som Vale och H2GS ska genomföra gemensamt kommer att titta på hur många industrihubbar som kommer att byggas, samt deras läge och produktionskapacitet.

Vales president Eduardo Bartolomeo säger i ett pressmeddelande:

– Genom detta partnerskap tar Vale sina första steg in på marknaden för grön vätgas.

H2GS tillväxt- och vätgasaffärsdirektör Kajsa Ryttberg-Wallgren säger:

– Vi meddelade tidigt på vår resa att vi vill utforska andra geografier där vi kan påskynda avkolningen av stålets värdekedja. Både Brasilien och delar av Nordamerika har stor potential tack vare tillgången till både förnybara energikällor, högkvalitativ järnmalm och politisk vilja att stödja avkolningsprojekt, och det är en fantastisk möjlighet för oss att utforska vårt partnerskap med Vale vid sidan av pelletsleveranser till vår flaggskeppsfabrik i Boden.