Tummen ner för gigantisk koppar-nickel-gruva i Minnesota

Foto: R27182818/Wikimedia Commons

Det blir ingen gigantisk koppar-nickelgruva i Minnesota, USA, som det chilenska gruvbolaget Antofagasta hade hoppats. En amerikansk domstol har nyligen avvisat bolagets dotterbolags ansökan om att väcka liv i den nedlagda gruvan, som skulle kunna bli en av USA:s största för utvinning av koppar och nickel, för 1,7 miljarder dollar. Det rapporterar Reuters.

Biden-administrationen har sedan tidigare motsatt sig gruvprojektet då man befarar att det skulle leda till stora föroreningar av vattendrag.

Förra året överklagade Antofagastas dotterbolag Twin Metals inrikesdepartementet beslut tidigare samma år att säga upp hyresavtalet för en underjordsgruva. 

Den chilenska koncernen, en av världens största kopparproducenter, hävdar att de har lagt ner hundratals miljoner dollar för att utveckla en "toppmodern, miljövänlig gruva”. De menar att Biden-administrationens beslut att avbryta hyresavtalen var godtyckligt och nyckfullt och ignorerade behovet av att balansera miljöhänsyn med behovet av utvinning av kritiska metaller.

Gruvprojektet i Minnesota har tagit många vändningar och följt de politiska vindarna i Vita huset. Medan Obama-administrationen 2016 bestämde att kontrakten för gruvan inte skulle förnyas, eftersom ingen gruvdrift faktiskt påbörjats, valde Trump-administrationen att förnya dem 2019.