Nytt verktygsstål från Uddeholm

Stålet kan till exempel användas för framtagning av höftproteser. Foto: Uddeholm

Verktygståltillverkaren Uddeholm meddelar att de lanserat en ny stålprodukt, Uddeholm Skovlar, som är utvecklat i Hagfors där stålet också tillverkas. Behov från kunder som smider komponenter till flyg- och fordonsindustrin eller till medicinska applikationer ligger till grund för utvecklingen. Nedan berättar Sebastian Sivertsen, produktchef på Uddeholm, om stålet och dess bakgrund.

– Vi har utvecklat Uddeholm Skolvar för att möta de tuffa kraven som idag finns som idag finns inom flyg-, medicin- och fordonsindustrin. Givetvis har vi tagit höjd för framtida krav från kunderna och jag skulle faktiskt vilja påstå att med Uddeholm Skolvar sätter vi en ny global standard inom smide, säger Sebastian Sivertsen, produktchef på Uddeholm.

De som smider komponenter till flyg- och fordonsindustrin eller till medicinska applikationer behöver ett verktygsstål med snäva toleranser, framhåller Uddeholm, och då krävs egenskaper som varmnötningsmotstånd och förmåga att klara av hög värme utan att kompromissa med hårdhet, slitstyrka eller formstabilitet.

Uddeholm Skolvar kan till exempel användas vid framtagning av höftproteser och inom fordonsindustrin är ett applikationsområde kugghjul i växellådor.

Produktens namn grundar sig i dess egenskaper.

– Det fanns flera namnförslag, men vi fastnade för Uddeholm Skolvar. Ordet Skol kommer från den nordiska mytologin. Skol är en av två vargar som jagar solen och månen över himlavalvet, och just Skol jagar solen. För att kunna jaga solen behövs egenskaperna som återfinns i produkten: varmnötningsmotstånd, och förmågan att klara av högvärme utan att tappa i hårdhet eller förlorar sin slitstyrka, säger Sebastian Sivertsen.