Amnesty larmar om tvångsförflyttningar av människor i Kongo-Kinshasa

Kobolt- och koppargruva i Kongo-Kinshasa. Foto: Martin Tuchscherer/Wikimedia Commons

Enligt en färsk rapport från Amnesty International har allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna begåtts i samband med utvinningen av kobolt och koppar i Demokratiska republiken Kongo (DRC). DRC sitter på mer än hälften av världens koboltreserver och är världens största producent av den efterfrågade batterimetallen.

Enligt Amnesty har tvångsfördrivningar skett i området Gécamines där människors hus raserats och invånarna vräkts för att ge plats åt en expanderande koboltgruva. Jordbrukare ska ha jagats bort från sin mark då den legat på gruvbolagets koncessioner. En hel by ska ha stuckits i brand och dess invånare ska ha utsatts för hot och trackaserier av militären, enligt Amnesty som slår fast att exemplen på brott mot de mänskliga rättigheterna är många.

Amnesty anklagar också nationella säkerhetsstyrkor för att ha hjälpt till vid tvångsförflyttningarna.

"Vi erkänner den avgörande betydelsen av laddningsbara batterier i energiomställningen", skriver Amnesty i sin nya rapport - med tillägget:  "Men att avkarbonisera den globala ekonomin får inte leda till nya kränkningar av mänskliga rättigheter".