Volvo och Boliden ska samarbete om autonoma transporter

Volvo Autonomous Solutions (VAS) och Boliden har ingått ett långsiktigt samarbete för att implementera autonoma transportlösningar i Bolidens verksamhet.  

V.A.S. och Boliden har tecknat en avsiktsförklaring där båda företagen kommer att samarbeta i olika projekt, varav det första kommer att vara implementeringen av en autonom transport- och lastlösning för ett dammprojekt i Garpenberg. Som en del av avtalet kommer V.A.S. att leverera en autonom transportlösning och en manuellt manövrerad lastningslösning för att flytta stenfyllning från ett stenbrott på platsen.

– Oavsett om det handlar om att få bort människor från farliga miljöer, driva en 24/7-operation  eller minska utsläppen genom bättre utnyttjande av resurser och tillgångar - autonomi erbjuder flera fördelar som kan hjälpa gruv- och stenbrottsindustrin att ta itu med sina mest pressande utmaningar, säger Nils Jaeger, chef för Volvo Autonomous Solutions, i ett pressmeddelande.

– Autonoma lösningar förbättrar både säkerheten och produktiviteten. Därför har det här samarbetet med V.A.S. en stor strategisk betydelse för oss, säger Mikael Staffas, VD och koncernchef, Boliden.

Projektet inleds 2023 med en test- och utvecklingsfas följt av implementering och helt autonom drift.