Valmet levererar ventillösningar till Sibanye-Stillwaters litiumraffinaderi Keliber i Karleby, Finland

Kelibers litiumraffinaderi kommer att ligga i Karlebys industripark, nära Karlebys hamn, ett industri- och logistiknav i världsklass som är strategiskt positionerat för att försörja den växande europeiska batterisektorn. När det väl är i drift förväntas raffinaderiet producera uppskattningsvis 15 000 ton litiumhydroxidmonohydrat årligen. Foto: Keliber

Valmet kommer att leverera ett omfattande paket av kritiska ventiler och ventilautomationslösningar till ett litiumprojekt som drivs av Sibanye-Stillwaters dotterbolag Keliber Oy i Karleby, Finland, skriver Valmet i ett pressmeddelande.

Ordern ingår i Valmets orderingång för tredje kvartalet 2023. Valmets fullskaliga leverans till litiumprojektet inkluderar även Valmets DNA-automatiseringssystem. Ordern tillkännagavs i april 2023.

Litiumraffinaderi

Bygget av litiumraffinaderiet startade i mars 2023 och produktionsupptrappningen är planerad till andra halvan av 2025.

Teknisk information om ventilleveransen

Valmet kommer att förse Keliber-litiumraffinaderiet med verksamhetskritiska ventiler och ventilautomationslösningar. Leveransen inkluderar Neles™ kulventiler, segmentventiler, vridspjällsventiler och klotventiler för on-off och kontrollapplikationer samt Flowrox™ ventillösningar för krävande förhållanden.

Kontrollventilerna är enligt tillverkaren Valmet utrustade med Neles™ ND9000-seriens ventilkontroller, som har kapaciteten för avancerad prestandauppföljning och möjliggör förutsägande underhållsplaneringsaktiviteter.

Källa: Pressmeddelande från Valmet