Wagner-kopplad guldgruva avbryter verksamheten

Foto: Wikimedia Commons

Ett sudanesiskt guldgruvbolag kopplat till den ryska Wagner-gruppen har avbrutit all verksamhet i Sudan, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

- Företaget Al-Sawlaj Gold Mining Co. har stängts sedan mitten av april och dess ryska personal har evakuerats, säger Huweyda Mursal, en juridisk rådgivare till företaget, på telefon till Bloomberg.

Företaget driver en anläggning för bearbetning av guld nära Atbara, en stad 280 kilometer norr om huvudstaden Khartoum.

- Vår fabrik nära Atbara i delstaten Nilen har stängts på grund av kriget och det har inte förekommit någon export av guld sedan dess. Det har gjorts vissa ansträngningar för att återuppta vårt arbete, speciellt om kriget saktar ner, säger Huweyda Mursal.

Sammandrabbningar utbröt i Sudan för fem månader sedan då det spända förhållandet mellan armén och en paramilitär grupp, Rapid Support Forces, exploderade i ett fullskaligt krig om kontroll över landet. Konflikten har skördat tusentals offer och tvingat flera miljoner att fly från sina hem, enligt FN.

Al-Sawlaj köpte 2021 en guldbearbetningsanläggning, som ägs av Meroe Gold för 1,8 miljoner dollar. Sudan-registrerade Meroe blev året dessförinnan föremål för sanktioner av USA:s finansminister för sina påstådda band till Wagner. Al-Sawlaj anses vara ”associerad med” Wagnergruppen av Europeiska rådet som beskrev den som en ”täckmantel för Wagner-gruppens verksamhet i Sudan”.