Portugisiska aktivister kräver stopp för litiumprojekt efter regeringskris

Foto: Wikimedia Commons

I Portugal tvingades premiärministern avgå häromdagen på grund av misstankar om korruption mot hans regering i samband med litiumprojekt. Nu kräver allt fler i Portugal att regeringen avbryter alla pågående litiumprojekt i landet. Det uppger Reuters.

Med mer än 60 000 ton kända litiumreserver är Portugal Europas största litiumproducent.

Produktionen går dock inte litiumjonbatterier utan nästan uteslutande till keramikindustrin. Men gruvbolagen vill också börja producera den sortens högkvalitativa litium som kan användas i elbilar och elektroniska apparater.

Två sådana gruvprojekt i norra delen av landet har fått grönt ljus av tillståndsmyndigheter. Litiumprojekten har dock mött starkt motstånd från lokalsamhället och miljöaktivister som menar att hanteringen av tillståndsprocesserna inte varit transparenta. De har även upprepade gånger varnat för ”farligt samröre” mellan beslutsfattare och gruvbolag.

I ett gemensamt uttalande säger åtta antigruvorganisationer att den uppkomna situationen är ett bevis på att deras oro varit legitim.

"Litiumbrytningsprojekt i Portugal måste omedelbart avbrytas för att inte tillåta att territorier och människor påverkas baserat på korrupta och oklara processer", skriver organisationerna.