Glencore i jätteavtal med Teck Ressources

En av Teck Ressources gruvor i British Columbia, Kanada. Foto: Under volcano/Wikimedia Commons

Råvaruhandels- och gruvjätten Glencore har förvärvat kanadensiska Teck Ressources metallurgiska kolaffär för nästan 7 miljarder dollar.

Initialt var ambitionerna för Glencore att lägga vantarna på hela kanadensiska företaget Teck Ressources för 22 miljarder dollar. Ett oacceptabelt bud i aktieägarnas ögon, men också för myndigheterna i British Columbia, provinsen där företagets huvudkontor ligger. Efter många diskussioner och avslag har nu Tech sålt två tredjedelar av sin kolaffär till det anglo-schweiziska företaget.

Detta kommer att göra det möjligt för Glencore att öka sin produktion i Australien, Colombia och Sydafrika och därmed bli nummer ett på denna marknad före australiensiska BHP, enligt nyhetsbyrån RFI.  Inom två år avser Glencore att avknoppa verksamheten i ett nytt företag som man planerar att börsnotera i New York. Därmed gör man sig också av med en förorenande verksamhet samtidigt som man ökar sitt kapital.

Ett mål för Teck med affären är att fokusera sin verksamhet på koppar- och zinkutvinning.  

Tillskottet från försäljningen kommer också att ge företaget lite andrum då dess nya QB2-koppargruva i Chile, som just invigts, kostade mer än det var tänkt, enligt nyhetsbyrån.