Panama beordrar stängning av gigantisk koppargruva

President Laurentino Cortizo. Foto: President Laurentino Cortizos X-konto

En av världens största koppargruvor, Cobre Panama, måste stängas. Det har Högsta domstolen i Panama kommit fram till. Enligt domslutet är gruvkontraktet med den kanadensiska First Quantum Minerals författningsvidrigt.  

Högsta domstolens beslut kom efter sex veckors protester – till vilka kända klimataktivister som Greha Thunberg och skådespelaren Leonardo di Caprio sällat sig – mot First Quantums kontrakt, som skulle ge gruvbolaget 20 års tillstånd att fortsätta driva den gigantiska kopparfyndigheten med en option på en förlängning om ytterligare 20 år i utbyte mot 375 miljoner dollar i årliga intäkter till Panamas statskassa.

De omfattande protesterna mot gruvbolaget har lamslagit landet i flera veckor.  

Stängningen av gruvan lär också påverka den globala kopparmarknaden eftersom Cobre Panama står för cirka 1,5 procent av det globala utbudet av koppar. Det kommer också att påverka statens kassa, då gruvan står för  5 procent av Panamas BNP och utgör 75 procent av Panamas varuexport, enligt den kanadensiska branschsajten Mining.com, som förutspår att First Quantum kommer att driva saken vidare till en internationell skiljedomstol.