Sällsynta jordartsmetaller – framtidens guldkorn för teknologisektorn

Indian Rare Earths Limited (IREL) är ett statligt ägt företag i Indien som forskar i kritiska mineraler med säte i Mumbai. Corporate Research Center och centrala gruvavd. finns i Chavara i Kollam Metropolitan Area. Foto: Wikipedia Common. Kredit: Rare Earths Limited (IREL),:Arunvrparavur

Chamath Palihapitiya, känd som "IPO-kungen" och framgångsrik miljardär, har riktat sitt fokus på en specifik sektor som han ser som en mångårig trend: sällsynta jordartsmetaller. Dessa har blivit 2023 års främsta investeringstema och spås vara den mest eftertraktade råvaran de kommande 10 till 20 åren.

Palihapitiya har redan satsat 200 miljoner dollar på en gruva för sällsynta jordartsmetaller i USA.

Denna investering är en del av en större trend där halvledare, som endast kan tillverkas med sällsynta jordartsmetaller, spelar en central roll. Marknaden ser en ökad efterfrågan på halvledar- och AI-aktier. Investerare har gjort betydande vinster med aktier som Nvidia, som stigit med 258 procent under det senaste året, och Super Micro Computer (SMCI), som ökat med 244 procent.

Säkrar försörjningen

Förutom privatsektorns intresse får sällsynta jordartsmetaller även stöd från USA:s och Kanadas regeringar. De strävar efter att säkra försörjningen av dessa viktiga material för att garantera oberoende inom halvledarindustrin. Sällsynta jordartsmetaller är avgörande för tillverkningen av halvledare och driver teknologiska innovationer som AI-revolutionen.

Utmaningen ligger i att om nya gruvor inte öppnas i Nordamerika, kommer västvärlden att vara beroende av Kina för sin försörjning av dessa metaller. Utan sällsynta jordartsmetaller, inga halvledare och ingen AI-revolution. USA:s oberoende inom halvledarindustrin är avgörande för att undvika en potentiell konflikt om Taiwan.

Nyckelkomponenter

Sällsynta jordartsmetaller är även nyckelkomponenter i Taiwans halvledarproduktion och används i en rad produkter som elektriska fordon och vindkraftverk. På grund av sina unika egenskaper är de oumbärliga för att förbättra prestanda och isolering i miniatyriserade halvledare.

Investeringen i sällsynta jordartsmetaller är inte bara avgörande för halvledar- och AI-industrin utan också för framställningen av magnetiska lagringsenheter och elektriska fordon. Med en växande global efterfrågan på dessa metaller är företag som Neotech Metals (WKN: A3EXTU | CSE: NTMC) i position att dra nytta av denna strategiska trend.

Enorm potential

Det pågår en "tyst krig" om kontrollen över dessa viktiga råvaror. Liksom oljan och gasen dominerade 1900-talet, är sällsynta jordartsmetaller en avgörande resurs för 2000-talets teknologiska framsteg. Med USA:s och Kanadas gemensamma ansträngningar att bli självförsörjande på detta område, representerar Neotech Metals en möjlighet för investerare att engagera sig i en sektor med enorm framtida potential.

Källa: Neotech Metals