Guldgruvbolag hackat

Foto: Wikimedia Commons

Guldgruvbolaget Alamas Gold är det senaste i raden av gruvbolag som utsatts för hackerattacker. Hackergruppen har kommit över socialförsäkringsnummer, lönerapporter, finansiell information och hemadresser till ledande befattningshavare i bolaget, vilka alla publicerats online av hackarna. Det rapporterar kanadensiska The Star.

Attacken ska ha utförts av gruppen Black Basta, samma personer som ligger bakom flera andra attacker i Kanada. Gruvbolaget Alamos Gold sysselsätter nästan 2000 personer och har gruvor i Kanada och Mexiko.

Experter menar att cyberattacken aktualiserar en ökande oro för digital säkerhet inom gruvindustrin. Att attackerna sker alltmer frekvent sägs till och med kunna hämma utvecklingen i branschen.

I december hackades Anglo American och fyra månader tidigare var det Freeport-McMoRans tur att drabbas av en hackerattack. I mars 2023 utsattes Rio Tinto för det som då ansågs vara den mest omfattande cyberattacken, där personuppgifter om nuvarande och tidigare anställda laddades upp på darkweb. I slutet av 2022 ledde en ransonware-attack till att Vancouver-baserade Copper Mountain Mining fick stänga ned verksamheter i sex dagar i sina reningsverk.