Försenad trafikstart på urspårningsdrabbade Malmbanan

Snöröjning efter Ingunn på det urspårningsdrabbade området på Malmbanan Foto: BDX

Trafikverket meddelar den senaste uppdateringen av trafikstartprognosen för Malmbanan efter urspårningen i Vassijaure. Enligt den uppdaterade prognosen förväntas trafiken återupptas 8 februari.

– Med vindar uppemot orkanstyrka och avstängda vägar har det stundtals varit omöjligt att jobba i området. Vi kommer alltid att sätta säkerheten för de som jobbar med återställningen i första hand. Med anledning av detta tvingas vi nu skjuta prognosen för trafikstart till den 8 februari, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Sedan den 17 december har arbetet med att återställa järnvägen efter det fullastade malmtåget spårade ur varit i full gång. Mellan 60 och 100 personer har arbetat kontinuerligt dygnet runt. Åtgärderna har inkluderat sliperbyten, rälsbyten, inläggning av nya växlar och reparation av kontaktledning.

– När vi väl har kunnat jobba så alla inblandade gjort sitt yttersta för att bli klar så fort som möjligt. Även då vädret tillåtit att vi arbetar så har det varit tuffa förhållanden. Nu återstår en del mindre jobb samt tester av järnvägsanläggningen och jag känner mig hoppfull om att tågen ska kunna börja rulla på onsdag, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Källa: Trafikverket