Zambia tar kontroll över kopparmarknaden – utmanar gigantiska handelsföretag

Nchanga koppargruva nära Chingola, Zambia. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: BlueSalo

Zambia har tagit ett banbrytande steg genom att köpa och sälja en del av sin egen kopparproduktion, vilket positionerar landet som en konkurrent mot handelsjättar som Mercuria Energy Group Ltd. och Glencore Plc.

Detta strategiska beslut syftar till att förbättra prisgenomskinligheten på koppamarknaden och kan möjliggöra för regeringen att direkt ta emot koppar istället för traditionella gruvroyalties.

Lagligt sätt

I en ny intervju betonade Jito Kayumba, senior ekonomisk rådgivare till president Hakainde Hichilema, vikten av rättvisa och kommersiell genomförbarhet i detta nya företag.

- Vi vill göra det på ett lagligt sätt som passar gruvföretagen, sa Kayumba. Han framhävde Zambias ambition att framstå som "en formidabel kommersiell aktör" inom handel med råvaror, genom att erbjuda finansiering till gruvor för att säkra en rättvis andel av Zambias omfattande koppartillgångar.

Ett djärvt steg

Detta initiativ från Zambia, ett ledande kopparproducerande land i södra Afrika, markerar ett djärvt steg mot att ta större kontroll över sina naturtillgångar. Genom att direkt delta i handeln med koppar strävar Zambia efter att utmana den rådande ordningen och skapa mer gynnsamma ekonomiska förhållanden för sig själv på den globala kopparmarknaden.

Källa: Zambias regering