Mexikos president föreslår förbud mot öppna dagbrott

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador. Foto: EneasMx/Wikimedia Commons

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, känd som AMLO, har inför mexikanska parlamentet nyligen presenterat en rad konstitutionella reformer, bland annat ett förslag om att förbjuda dagbrottsbrytning.

Konkret betyder hans förslag ett förbud mot beviljande av koncessioner för dagbrottsbrytning och aktiviteter relaterade till prospektering, exploatering eller användning av mineraler och metaller som tagits fram med hjälp av dagbrottsmetoden. Det skriver sajten Mining.com

López Obrador menar dagbrottsbrytning orsakar allvarliga miljöskador och använder för mycket vatten som behövs för andra ändamål.

"Det är tydligt att dagbrott bryter mot mänskliga rättigheter genom att påverka rätten till en hälsosam miljö och god hälsa", heter det i hans förslag. "De mest betydande effekterna är uppenbara för samhällen och städer nära projektområden, vilket gör dem sårbara och ojämlika”.

Förslaget nämner dock inte underjordisk gruvdrift.

I Mexiko bryts koppar, guld och silver i dagbrott av gruvjättar som Fresnillo, Newmont och Grupo Mexico. Totalt har landet 264 gruvor i dagbrott, enligt Mining.com