Anglo American och Finnish Minerals tecknade avtal för batteriindustrins framtid

Med ett ökat antal länder som prioriterar hållbar tillgång till ansvarsfullt utvunna råvaror är Finland välpositionerat med sina naturresurser och investeringar i hela batterivärdekedjan, från utvinning till återvinning. Bild: Arkivbild

Det globala gruvföretaget Anglo American och det finländska statliga gruvföretaget Finnish Minerals Group har ingått ett samförståndsavtal för att utforska möjligheter att stödja Finlands batteristrategi.

Som ett statligt bolag, har Finnish Minerals uppdraget att främja den finska gruv- och batteriindustrin och är en självklar partner för Anglo American i Finland. Finnish Minerals viktigaste tillgångar inkluderar dotterbolaget Terrafame som producerar nickel- och koboltsulfater, fosfat- och sällsynta jordartsmetallprojektet Sokli samt 20 procent av Keliber, ett litiumprojekt av batterikvalitet med målet att börja producera 2025.

Dessutom arbetar Finnish Minerals med flera nya investeringar längre nedströms i batterivärdekedjan.

Kritiska mineraler prioriteras

Alison Atkinson, direktör för projekt och utveckling hos Anglo American, ser fram emot samarbetet med Finnish Minerals, vars mål är att ansvarsfullt maximera värdet av finska mineraler och utnyttja de möjligheter avtalet erbjuder. Detta inkluderar gruvprojektet Sakatti, som är i linje med Finlands och EU:s prioriteringar av kritiska mineraler och utformas enligt nästa generations FutureSmart Mining.

Finland anses vara en stabil och säker källa för metaller och mineraler som behövs för att världen ska kunna avkarboniseras.

Optimerar värdet

Jani Kiuru, senior VP för råmaterial hos Finnish Minerals, framhåller att samarbete med Anglo American är naturligt då de redan är bekanta med den finska driftsmiljön och är en föregångare inom hållbarhet. Samarbetet kombinerar lokal och global expertis inom hållbarhet och teknikutveckling, vilket optimerar värdet av finska mineraler ansvarsfullt och utnyttjar Finlands potential för den gröna omställningen.

Källa: Finnish Minerals