Grönt ljus för världens största gruvprojekt

Foto: Rio Tinto

Gruvjätten Rio Tintos styrelse har godkänt det gigantiska järnmalmsprojektet Simandou i Guinea.

Beskedet kom från företagets danske koncernchef Jakob Stausholm i samband med att bolaget redovisade sitt resultat för 2023.

Den brittisk-australiensiska gruvjätten kommer att investera 6,2 miljarder dollar i projektet.  Enligt Strausholm blir det världens största gruvprojekt, sade han till Financial Times.

Simandou-projektet har mer än 30 år på nacken, men har försenats gång på gång av olika anledningar.

Det handlar enligt Rio Tinto om världens största oexploaterade, högvärdiga järnmalmsprojekt. Finansieringen ska även täcka en 552 kilometer lång järnväg i det västafrikanska landet till en djuphavshamn på Atlantkusten. I bergiga Simandou kommer två gruvor att byggas, varav en kommer att drivas av Rio Tinto.

Styrelsen för den anglo-australiska gruvjätten Rio Tinto har godkänt vad som kommer att bli världens största gruvprojekt, sa vd Jakob Stausholm till Financial Times (FT) på onsdagen.

Företaget kommer att investera 6,2 miljarder dollar i gruvprojektet Simandou i Västafrika, världens största outnyttjade högvärdiga järnmalmsfyndighet. Finansieringen kommer att gå till byggandet av en 552 km lång järnväg för att transportera högvärdig järnmalm från två nya gruvor i Simandoubergen till en ny djupvattenhamn på Guineas Atlantkust. En av gruvorna kommer också att byggas och drivas av Rio Tinto.

Ytterligare återstår några godkännanden för projektet.

Rio Tintos kinesiska partner i projektet - Chinalco som är världens största aluminiumproducent samt Baowu, världens största stålproducent – måste först få ett slutgiltigt investeringsgodkännande från den kinesiska regeringen, men Stausholm säger till FT att han är "mycket säker på" att detta kommer att ske snart