SSAB satsar på eldrivna lastbilar för lokala transporter i Finland

De 20 meter långa ellastbilarna tillverkas av Scania. Foto: Scania

SSAB Europe och VR Transpoint har inlett ett samarbete där SSAB investerar i laddpunkter vid sin anläggning i Hämeenlinna i Finland och VR förvärvar elektriska lastbilar för att leverera stål till SSAB:s kunder i närheten, skriver Metal Supply. Projektet planeras att kunna klart att tas i drift i slutet av 2024. "Det här projektet stödjer vårt mål att till stor del eliminera koldioxidutsläppen från vår egen verksamhet runt 2030. Även våra kunder strävar efter att minska koldioxidutsläppen i sina verksamheter", säger Anders Ek, platschef på SSAB Hämeenlinna, i en kommentar.

SSAB Europe och VR Transpoint, som ansvarar för finska VR:s logistikverksamhet, har inlett ett gemensamt projekt för att elektrifiera tunga industritransporter. SSAB Europe kommer att investera i laddningspunkter för tunga fordon vid Hämeenlinnaanläggningen i Finland. VR kommer att investera i utsläppssnåla vägtransporter genom att förvärva helelektriska lastbilar för SSAB Europes leveranser. De helt eldrivna lastbilarna kommer att vara bland de största i fråga om total vikt för regelbundna kundleveranser i Finland, enligt SSAB.

Lastbilarna kommer att tas i drift mot slutet av året.

De nya eldrivna lastbilarna kommer att transportera SSAB:s stålprodukter direkt till kunderna inom en radie på något mer än 100 kilometer från Hämeenlinnaanläggningen.

- Det här projektet stödjer vårt mål att till stor del eliminera koldioxidutsläppen från vår egen verksamhet runt 2030. Även våra kunder strävar efter att minska koldioxidutsläppen i sina verksamheter. Vi vill göra vår del för att möjliggöra elektrifieringen av transporten av våra produkter genom att tillhandahålla laddningspunkter som ännu inte är allmänt tillgängliga för tunga fordon, säger Anders Ek, platschef på SSAB Hämeenlinna, i ett pressmeddelande.

- Det är också viktigt att minska utsläppen från vägtransporter. Skräddarsydda logistiklösningar för kunderna är en del av vår strategi för att ytterligare minska transportutsläppen. Att investera i en ny miljövänlig flotta kommer att hjälpa oss att förbättra transport- och energieffektiviteten samt minska trafikutsläppen, säger Tommi Välimäki, chef för VR Transpoints väglogistik.