First Quantum stämmer Panama på 20 miljarder dollar i internationell skiljedomstol

Gruvan ligger i delstaten Colón där Panamakanalen mynnar i Karibiska havet. Foto: Simon Matthis

Kanadensiska First Quantum står på ruinens brant efter den omsusade nedstängningen av en av världens största koppargruvor, Cobre Panama i Panama. Företaget meddelar nu att de kommer att kräva det centralamerikanska landet på 20 miljarder dollar i en internationell skiljedomstol.  I domstolen har ärendet lagts fram som en del av frihandelsavtalet mellan Kanada och Panama.

 First Quantums vd och grundare Philip Pascall säger enligt sajten Mining-technology:  ”Även om ett skiljedomsförfarande inte är vad vi föredrar har vi ett starkt case”.

Han menar att 20 miljarder dollar speglar företagets investeringar i gruvan, men att beloppet egentligen kan vida överstiga det. Fyndigheten har exploaterats sedan 1997 men First Quantum tog över den 2019 och skrev då under ett 40-årigt kontrakt med Panamas regering.

Cobre Panama står för omkring 1 procent av världens kopparproduktion och 5 procent av Panamas BNP.

Cobre Panama har drivits som ett gigantiskt dagbrott i provinsen Colón vid den karibiska kusten och växande oro kring hur gruvan påverkar miljön utlöste våldsamma protester i landet förra året. Protester som i slutet av 2023 eskalerade och lamslog hela landet då flera huvudmotorvägar blockerades. Panamas högsta domstolens beslut att återkalla First Quantums tillstånd väckte stort jubel och ett av motståndarsidans viktigaste argument och slogan: ”El oro de Panama es verde” (Panamas guld är grönt) sammanfattar väl vad konflikten i grunden handlar om. Det finns en allt större medvetenhet i Panama om betydelsen av den biologiska mångfalden i landet, som i likhet med grannlandet Costa Rica räknas som en hotspot när det gäller biodiversitetet. Dessutom har en löjeväckan låg summa från gruvintäkterna kommit Panama till del, omkring 37 miljoner dollar om året.

First Quantum hoppas fortfarande kunna återuppta driften av Cobre Panama - om en mer gruvvänlig regering tillträder i Panama.

För att hålla sig flytande har konkurshotade First Quantum fått 500 miljoner dollar i förskottsbetalningar från kinesiska Jiangxi Copper, företagets största aktieägare. Avtalet innebär att First Quantum kommer att leverera 50 000 koppar för anodändamål till Jianxi Copper, koppar som kommer utvinnas i Zambia.