Thyssenkrupp avfärdar rykten om massiva nedskärningar

Tyska presidenten Steinmeier (med mörk kostym) besöker ett av Thyssenkrupps stålverk. Foto:Thyssenkrupp

Thyssenkrupp motsätter sig rykten om en omfattande personalminskning inom sitt stålsegment. Företaget stämplar spekulationerna som ”oseriösa” efter rapporter om att upp till 5 000 av 27 000 jobb vid Thyssenkrupp Steel Europe kunde vara i farozonen.

- Vi är förvånade över spekulationerna som framförts i 'Handelsblatt'", meddelade företaget.

Ståldivisionens styrelseordförande Sigmar Gabriel nämnde i en intervju att ledningen för närvarande utarbetar förslag för en omstrukturering av ståldivisionen, vilka kommer att diskuteras med medbestämmandeorgan och kommittéer i mitten av april.

Rena spekulationer

- Vid denna tidpunkt är alla antaganden om eventuellt påverkade enheter rena spekulationer och högst oseriösa, vilket onödigt skapar oro bland våra anställda.

Thyssenkrupps stålverksamhet har länge varit konjunkturkänslig och företaget har sökt en lösning för detta segment under flera år. VD Miguel Lopez har förhandlat med EPH-Holding, ägt av den tjeckiska miljardären Daniel Kretinsky, om ett eventuellt samarbete, men hittills utan resultat. Gabriel pekade på att Steel Europe för närvarande har en produktionskapacitet på nästan tolv miljoner ton per år, men endast säljer nio miljoner ton.

- Det kan inte uteslutas att anpassningar av kapaciteten även leder till personalnedskärningar, tillade Gabriel.

Trots rapporter om nedläggning av åtminstone en högugn och två valsverk vid anläggningen i Duisburg och en minskning av produktionskapaciteten till cirka åtta till nio miljoner ton under projektet "Stream", förnekar Thyssenkrupp existensen av ett sådant projekt.

Källa: Reuters