Ny gruva öppnar i Bosnien

Råsilver. Foto: Rob Lavinsky, iRocks.com/Wikimedia Commons

Brittiska Adriatic Metals har officiellt invigt en ny silvergruva i centrala Bosnien. Enligt branschsajten Mining.com är Vares, som gruvan heter, den första gruvan som öppnar i Europa på över ett decennium.

Helt ny är dock inte gruvan. Silverproduktion förekom här innan kriget i regionen på 1990-talet.

Till gruvan hör också en bearbetningsanläggning. Enligt Adriatic Metals kommer man att trappa upp bearbetningen av malm för att förhoppningsvis nå gruvan nominella kapacitet om 800 000 ton under fjärde kvartalet i år.

 Verkställande direktör, Paul Cronin, säger till Mining.com att den ursprungliga idén var att återuppta driften vid det gamla dagbrottet, där det fortfarande finns 7 miljoner ton malm. Studier visade dock på höga halter av miljöskadliga ämnen, i synnerhet kvicksilver, så Adriatic Metals övergav den idén.

Istället investerade juniorföretaget i prospektering och dess flaggskeppstillgång Vares har nu fått status som "projekt av särskild betydelse" av regeringen i Bosnien-Hercegovina.

Adriatic, som gått från prospekteringsfasen till första produktion av koncentrat på mindre än sju år, har investerat 250 miljoner dollar för att återuppliva Vares.

– Detta är inte bara en viktig milstolpe i Adriatics resa mot att bli ett europeiskt fokuserat gruvföretag på mellannivå, utan också en vändpunkt för det lokala samhället, sade vd Paul Cronin under invigningen.