Europeiska rådet klubbar igenom akten om kritiska rårvaror

Foto: Corentin Béchade/Wikimedia Commons

Europeiska rådet har nu antagit förordningen om kritiska råvaror. Detta är det sista steget i beslutsprocessen. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Genom förordningen blir det möjligt för kommissionen och medlemsländerna att erkänna ett projekt som ”strategiskt”.

Medlemsländerna blir skyldiga att upprätta nationella prospekteringsplaner. ”Genom ambitiösa riktmärken för utvinning, bearbetning, återvinning och diversifiering av importkällor ska de garantera att EU har tillgång till kritiska och strategiska råvaror”, skriver rådet i ett pressmeddelande.

– Genom akten om kritiska råvaror vill vi omvandla utmaningarna när det gäller vårt beroende till strategiskt oberoende och en möjlighet för vår ekonomi. Akten kommer att stärka vår gruvsektor, öka vår återvinnings- och bearbetningskapacitet, skapa lokala arbetstillfällen av god kvalitet och säkerställa att vår industri står redo för den digitala och gröna omställningen, säger Jo Brouns, Belgiens minister för ekonomiminister, som har ordförandeskapet i EU just nu.

Akten som nu antagits innehåller två förteckningar över material (34 kritiska och 17 strategiska) som är avgörande för den gröna och den digitala omställningen samt för försvars- och rymdindustrin. I akten om kritiska råvaror fastställs tre riktmärken för EU:s årliga förbrukning av råvaror:

  • 10 % ska tas från lokal utvinning
  • 40 % ska bearbetas i EU
  • 25 % ska tas från återvunnet material