H2 Green Steel i infekterad konflikt med Vattenfall

Konflikten rör Vattenfalls beslut att prioritera effekttilldelning till SSAB i Luleå och inte till H2 Green Steel. Foto: Nixdorf/Wikimedia Commons

Ett bakslag har drabbat uppstickaren H2 Green Steel.  Företaget anmälde nyligen Vattenfalls beslut att prioritera effekttilldelning till SSAB i Luleå, men nu lägger Energimarknadsinspektionen, Ei, ner ärendet utan åtgärd.

– När vi tittat i genom Vattenfalls svar och det som H2GS skrivit kom vi fram till att tillsynen inte skulle fortsätta utan att den skulle avslutas, säger Jonas Grape, jurist på Ei, till Di.

– Det är synd att Ei väljer att inte pröva frågan under sin tillsyn då flera parter, inklusive Svenska Kraftnät, har varit tydliga med att det vore bra om frågan prövades, särskilt med tanke på den påverkan denna fråga har på nya investeringar och omställningen i industrin, säger H2 Green Steels presschef Karin Hallstan i en kommentar.

H2 Green Steel öppnar nu för att kräva skadestånd, enligt Di. H2GS advokater har i ett brev anklagat Vattenfall för kontraktsbrott och hotar återigen med rättsliga åtgärder. ”För det fall fullgörelse inte sker förbehåller sig H2GS samtliga rättigheter, inklusive rätten att kräva skadestånd”, skriver H2GS advokater.