Lotta Jakobsson från SSAB blir Årets Fe 2024

Lotta Jakobsson, Director of Luleå Transformation, SSAB, har utsetts till Årets Fe 2024. Foto: Industriarbetsgivarna, Svemin och Jernkontoret

Lotta Jakobsson, Director of Luleå Transformation, SSAB, tilldelas utmärkelsen Årets Fe 2024. Utmärkelsen går till en kvinna inom gruv- och stålindustrin som gjort särskilda insatser i eller för industrin under sin karriär.

– Det känns fantastiskt roligt att bli Årets Fe. Det är såklart hedrande för mig personligen men också ett bevis på hur viktig SSAB:s fossilfria omställning är. Vår bransch genomgår en stor förändring som lockar nya talanger och kompetenser, varav många är kvinnor som vill bidra till en bättre värld. Det känns otroligt givande att få vara med och leda den utvecklingen och visa hur många möjligheter det finns för kvinnor i den här branschen, säger Lotta Jakobsson, Årets Fe 2024.

– Omställningen i Luleå är det viktigaste projekt jag någonsin kommer att arbeta med. Vi ställer om ett gammalt industribolag och tar itu med grundorsaken till koldioxidutsläppen från ståltillverkningen. Med hela SSAB:s omställning kan vi kapa 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp – det är att göra skillnad på riktigt, säger Lotta Jakobsson.

Juryns motivering lyder: 

”Med en gedigen erfarenhet leder Årets Fe 2024 en av Sveriges tyngsta branscher mot en ljusare och grönare framtid. Det innebär ett gigantiskt pussel av banbrytande teknikförändringar i ett komplext projekt som ställer höga krav på tekniskt kunnande och inspirerande ledarskap. Årets Fe 2024 ställs ständigt inför helt nya frågeställningar och hinder där ingen annan tidigare banat väg. 

Årets Fe 2024 tar sig an problem med engagemang och vänder frustration till kreativitet. Med humöret på topp skapar hon energi hos medarbetarna och förhandlar diplomatiskt med aktörer inblandade i eller kring projekt, ständigt trogen uppdraget. Därutöver är Årets Fe 2024 en ypperlig talesperson för branschen, alltid ivrig att dela med sig av sin kunskap till media och andra externa intressenter.

När SSAB Luleå nu ställer om till en fossilfri ståltillverkning är det under ledning av Årets Fe 2024. Årets Fe 2024 utgör därför inte bara en central roll för regionens utveckling utan också för att etablera de hållbara värdekedjor som börjar i berget.”

Lotta Jakobsson arbetar som Director of Transformation på SSAB i Luleå och ansvarar för omställningen av det lokala stålverket till fossilfri produktion. Hon har arbetat på samtliga av SSAB:s produktionsorter i Sverige, först i Oxelösund 2001, i Borlänge 2001-2003 och därefter i Luleå. Hon började som processutvecklare och har därefter haft olika roller, till exempel chef för metallurgisk utveckling, produktionschef för stränggjutningen och ansvarig för investeringsprojekt i Luleå.

Hon har en civilingenjörsexamen i materialteknik från Luleå tekniska universitet och Université de Lorraine i Frankrike.