SSAB investerar miljarder i nytt fossilfritt stålverk i Luleå

Ill: SSAB

SSAB: styrelse har fattat beslut om att gå vidare med nästa steg i SSAB:s omställning genom att bygga ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.  Investeringen uppgår till 4,5 miljarder euro, vilket omfattar den totala investeringen i Luleå och en ram för oförutsedda utgifter. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det nya stålverket i Luleå kommer att ha en kapacitet på 2,5 miljoner ton per år och bestå av två ljusbågsugnar, avancerad skänkmetallurgi med integrerat valsverk för tillverkning av SSAB:s specialstål. Investeringen omfattar även en anläggning med kallvalsning och galvanisering för att förse fordonsindustrin med ett bredare utbud av premiumprodukter.

Det moderna stålverket kommer att använda en mix av fossilfri järnsvamp från Hybrits demonstrationsanläggning i Gällivare och återvunnet stålskrot som råvara.

– Omställningen i Luleå är en milstolpe på vår resa till fossilfri ståltillverkning. Vi kommer att ta bort 7 procent av Sveriges koldioxidutsläpp, stärka vår konkurrenskraft och säkra jobb med den mest kostnadseffektiva och hållbara tunnplåtsproduktionen i Europa, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist i pressmeddelandet.

Det nya stålverket väntas vara i drift mot slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år senare. Miljötillstånd väntas mot slutet av 2024.