Alleima och KPMG i samverkan kring generativ AI  

Alleima har tillsammans med KPMG  utvecklat en generativ AI-lösning, Alleima Guru, som ska göra det enklare att söka i tusentals rapporter. Foto: Alleima

Alleima har tillsammans med KPMG  utvecklat en generativ AI-lösning, Alleima Guru, som ska göra det enklare att söka i rapporter.

Under lång tid har Alleima sett över hur generativ AI kan användas för att göra verksamheten smartare, bättre och mer effektiv.  

Idag har Alleima runt 900 aktiva recept på olika legeringar och ungefär 250 personer jobbar inom forskning och utveckling runt om i världen, med merparten i Sandviken.

Under åren har bolaget samlat cirka 60 000 forskningsrapporter i sina arkiv. Snart kommer de rapporterna att leva i ett smart, digitalt system, som innebär att arbetet inom forskningen kan effektiviseras väsentligt framöver. Potentiellt skulle tidsåtgången för arbetet kunna halveras, tror Alleima.

– Många gånger kan det vara utmanande för forskare att hitta dokument med fakta kring det som gjorts i tidigare. Med Alleima Guru ska det bli enklare och snabbare att få tillgång till tidigare forskning. Tiden som sparas, kan de nu ägna till att ännu bättre sätta sig in i våra kunders utmaningar och hur vi på Alleima kan bidra. Målet är också att kunna identifiera avvikelser i slutsatser som gjorts tidigare år, för att på så sätt få fram ännu bättre underlag till dagens utvecklingsprojekt, säger Tom Eriksson, forskningschef på Alleima, i ett pressmeddelande.

I ett första steg har runt 4 000 av dokumenten gjorts sökbara och resten av implementeringen kommer att ske stegvis. Planen är att utveckla konceptet vidare till att även kunna förbättra processer inom andra delar av företaget som inköp, HR, finans eller produktionen. Alleima Guru är byggd på en sluten privat plattform med samma informations- och säkerhetsklassning som befintlig systemmiljö.