Kostnaderna för malmsökning i Finland har fördubblats under det senaste decenniet

Geolog i arbete i arktiskt område. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: NORDSpb

Kostnaderna för malmsökning har fördubblats i Finland under det senaste decenniet. Teknologiska och arbetskraftskostnader har stigit, och nya fyndigheter söks allt djupare i berggrunden, eftersom lättillgängliga och närmare ytan belägna fyndigheter till stor del redan har upptäckts.

Det ökande behovet av samhällets råvaror som metaller, utmanas av svårigheten och kostnaderna för att upptäcka nya malmtillgångar. Driven av global befolkningstillväxt, stigande levnadsstandarder och urbanisering ökar efterfrågan på produkter från gruvindustrin. Denna utveckling förstärker behovet av att upptäcka nya malmfyndigheter.

Inhemsk produktion

Trots det akuta behovet av nya malmtillgångar överstiger utvecklingen av nya malmfyndigheter till fullskaliga gruvor. Detta gör det utmanande för gruvbolag att möta den stigande efterfrågan. Enligt Geologiska forskningscentralen (GTK) utnyttjar de flesta gruvor som öppnats i Finland under 2000-talet upptäckter gjorda redan under 1980-talet. Finland är rikt på malmresurser, och med ökade investeringar i malmsökning kan dessa resurser tas till vara för att tillgodose den växande efterfrågan på mineraler och metaller även från inhemsk produktion.

Metaller är nästan helt återvinningsbara, men ökad återvinning eliminerar inte behovet av nya malmfyndigheter. Efterfrågan på nya råvaror växer betydligt snabbare än vad som tas ur bruk. Den internationella konkurrensen om råvaror förväntas hårdna.

Endast två signifikanta nya fynd

Under 2021 letade 50 bolag efter malm i Finland och investerade cirka 68,5 miljoner euro i sökandet. Trots dessa investeringar har endast två signifikanta nya fynd upptäckts under det senaste decenniet: Sakati Cu-Ni-PGE fyndigheten i Sodankylä och Rompas-Rajapalo Au-Co fyndigheten i Ylitornio.

Särskilt intensiv är malmsökningen i Centrala Lappland, men aktiviteter pågår över nästan hela Lappland. Det sydligaste större området för malmsökning ligger nära Outokumpu, nordväst om Joensuu.

Jakten på sällsynta jordartsmetaller, nödvändiga för till exempel elbilar, solpaneler, sjukhusutrustning och modern elektronik, är särskilt intensiv. För närvarande producerar Kina över 90 procent av världens sällsynta jordartsmetaller och har minskat sin export för att istället fokusera på inhemsk förädling.

Ökande oro

Både USA och EU har uttryckt ökande oro över tillgången på kritiska råvaror. Kritiska råvaror är de som är av stor vikt för EU:s industri och vars tillgång kan vara osäker. Många av dessa kritiska råvaror är just sällsynta jordartsmetaller.

I Finland har flera fyndigheter upptäckts som innehåller betydande mängder av tolv olika kritiska råvaror. Redan nu produceras kobolt, fosfatsten och platina-gruppens metaller i landet.

Källa: Geologiska forskningscentralen (GTK) i Finland