Ovako investerar 15 miljoner euro på stålverket i Imatra

Stålverket i Imatra. Foto: Ovako

Ovako ska modernisera grovvalsverket vid sin anläggning i Imatra i södra Karelen och genomför nu den största investeringen på stålverket i Imatra på 30 år. Som ett resultat kommer stålverket att öka sin produktionskapacitet med 16 000 ton per år.  Det framgår av ett pressmeddelande.

Investeringen innebär en uppgradering av det första och andra grovvalsverket och inkluderar nya transformatorer, motorer, drivsystem och mekaniska kraftledningar. 

– Investeringen förbättrar ytterligare vår konkurrenskraft, visar på stabilitet och stärker vår position som världsledande inom koldioxidneutralt stål, säger Klaus Enwald, president för affärsenheten Imatra.

Det första och andra grovvalsverket valsar varma ämnen till ämnesblock för mediumvalsverket samt stora dimensioner av runda och fyrkantiga stänger för direkt leverans till kunder. Tack vare de nya motorerna och växellådorna kommer tillverknings- och kostnadseffektiviteten, samt underhållspålitligheten i grovvalsverket att förbättras. 

– Den nya utrustningen kommer att öka produktiviteten och kvaliteten och samtidigt förbättra säkerheten, säger Kari Välimaa, chef för produktavdelningen stål och valsning. 

All installation av huvudutrustningen och driftsättningen av de nya kraftledningarna kommer att genomföras under underhållsstoppet sommaren 2025.