Bomblarm på Northvolts batterifabrik i Quebec

Northvolts planerade batterifabrik i Kanada. Ill: Northvolt

Northvolt har påträffat brandbomber på platsen där de bygger en batterifabrik utanför Montréal i Kanada. Brandbomberna hittades under tunga maskiner på byggarbetsplatsen och misstänks vara ett försök till sabotage, ett av flera den senaste tiden.  

Polisen avlägsnade flera molotovcocktailliknande enheter på måndagsmorgonen och startade en utredning, sade vd:en för Northvolts nordamerikanska division Paolo Cerruti till flera nyhetskanaler, bland annat CBC.

Tändningssystemet för enheterna var förenklat och något försenat, enligt Cerruti.

– Tack och lov att de inte fungerade, sade han. ”Den tydliga avsikten” med dem var ”att skada våra arbetare och förmodligen sakta ner vår verksamhet".

Northvolt avbröt tillfälligt arbetet med projektet, som har en projektbudget på 7 miljarder dollar. Planen är att anläggningen ska starta produktionen i slutet av 2026 för tillverkning av 60 gigawattimmar batterier per år, tillräckligt för att driva 1 miljon fordon.

Men projektet möter starkt motstånd från flera grupper, dels från miljöaktivister som menar att Northvolt verkar för att permanenta bilkulturen, dels från trädkramare (gruppen Centre de valorisation du bois), men också från det lokala Mohawkrådet. Ursprungsbefolkningen hävdar att Northvolt byggt på miljökänslig mark utan att först ha samrått med dem och stämde provinsen Quebec och den federala regeringen i januari för att stoppa bygget.  Olika sabotage har sedan uppdagats, som spikmattor och spikar och metallstänger stansade in i träd för att göra dem svårare att fälla.En anarkistgrupp har tagit på sig ett av sabotagen.